Oudercursus

  1. Home
  2. Oudercursus

De IKPB verzorgt een oudercursus, getiteld ‘Luister je wel?’. Een cursus om nog beter te kunnen inspelen op je kind. Het betreft 6 avond-bijeenkomsten waarbij diverse thema’s centraal staan, zoals omgaan met emoties als verdriet en boosheid, je rol als opvoeder en de invloed van eigen jeugdervaringen, waarden en normen op de opvoeding. Ook is er de gelegenheid om zelf onderwerpen in te brengen.

Deze cursus wordt verzorgd in samenwerking met Willy Visser, Integratief Kindertherapeut te Driebergen.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Wat is kindertherapie?

Het is drie kwartier speciaal voor jou, waarin jij mag zeggen, doen en denken wat je wilt. Sommige kinderen willen tekenen of schilderen, anderen alleen maar praten. Sommige kinderen willen spelen, b.v. met het poppenhuis of de diertjes of legertjes in de zandtafel, anderen willen een gezelschapsspel doen of darten, zwaardvechten of boxen tegen de boxbal. Je kunt je ook verkleden of poppenkasten of dingen maken met klei, gips, bouwstenen, lego of knex . . . tja, wat kun je eigenlijk niet?

Vaak kom je elke week één keer, en als het steeds beter met je gaat kom je wat minder vaak. Al dat spelen en praten heeft natuurlijk ook een reden. Je komt naar therapie omdat je iets wilt oplossen. Iets waarvan je last hebt en wat je anders zou willen. Dat kan heel verschillend zijn.

Voor welke klachten kun je bij voorbeeld naar therapie komen?

  • Bij nare gevoelens, zoals schuldgevoel, schaamte, verdriet, boosheid, eenzaamheid, heimwee of jaloezie.
  • Bij vervelende gedachten, zoals “ik kan het toch niet”,”niemand vind mij aardig”, “ik hoor er niet bij”als je een geheim hebt dat je niet fijn vindt
    • als je gepest wordt en niet voor jezelf op durft te komen
    • als je niet weet hoe je vrienden kunt maken
    • als je een “kort lontje” hebt en snel boos wordt of vaak ruzie maakt
    • als je niet kunnen stoppen met iets, b.v. duimen, nagelbijten, bedplassen, computerspelletjes spelen
    • als je bang bent, b.v. om te gaan slapen, nachtmerries hebt, angst voor de tandarts of de dokter, of om naar school te gaan
    • bij piekergedachtes doordat je ouders gescheiden zijn
    • omdat je het moeilijk vindt zoiets als ADHD, Astma, of een chronische ziekte of een beperking te hebben, zodat de mensen om je heen jou “anders” vinden

Zit er in dit rijtje ook iets bij waar jij last van hebt? Of is het bij jou iets anders? Dan kan kindertherapie ook wel iets voor jou zijn!

Wat is er nog meer belangrijk om te weten?

Jij bent de baas over wat je wilt oplossen met de kindertherapie! Vaak hebben je ouders al een idee over jouw klacht, maar soms is dat niet precies waar jij mee zit. Het is dan wel belangrijk dat je ouders weten waar jij aan wilt werken en hoe zij jou daarbij kunnen helpen.
Alles wat jij zegt of doet tijdens de therapie is privé.
Toch zijn je ouders natuurlijk heel benieuwd hiernaar. Jij beslist zelf over wat je je ouders over de therapie vertelt. Af en toe praat de kindertherapeut ook met je ouders. Hierdoor kunnen je ouders leren hoe ze jou het beste kunnen helpen met het bereiken van jouw doel. De kindertherapeut bespreekt dan eerst met jou over welke dingen zij het met je ouders moet hebben.

Als je doel bereikt is…

Ben je blij dat jou dat op jouw eigen manier gelukt is! De laatste keer dat je komt maken we er dan ook iets feestelijks van! Natuurlijk kies je dat ook zelf: sommige kinderen willen een aandenken maken, of popcorn maken. Maar toch is afscheid nemen ook altijd een beetje jammer . . .

Bedenk dan dat je altijd nog weer eens kunt opbellen of nog eens terugkomen.

Menu